Genen som styr produktion av dopamin, seretonin och adrenalin

Dopamin, seretonin och adrenalin är signalsubstanser i hjärnan som kontrollerar nervsignalernas vägar i hjärnan och som därmed påverkar våra tankar och handlingar.

Produktionen av dopamin, seretonin och adrenalin styrs av genen MAOA. En medfödd mutation kan sätta genen MAOA ur spel så att halten av signalsubstanserna antingen ökar eller minskar.  En låg halt av signalsubstanserna kan leda till depression, ångest och tvångstankar medans en för hög halt av signalsubstanserna kan leda till impulsivt och aggressivt beteende.

En förhöjd halt av signalsubstanserna i kombination med dålig uppväxtmiljö kan vara förödande. Om halten av signalsubstanserna ökar och personen samtidigt utsätts för övergrepp eller försummelse i barndomen tiodubblas risken att personen ska göra sig skyldig till grova våldsbrott.  Flera seriemördare har visat sig ha den muterade MAOA-genen.

MAOA-genen sitter på X-kromosomen vilket innebär att män är mer sårbara för genfel vilket kan förklara varför över 90 procent av alla seriemördare är män.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.