Specialdesignad molekyl kan långtidslagra solenergi

Solenergi har framtiden för sig men en nackdel har varit att den är mindre tillgänglig under perioder när elbehovet är stort. Nu har forskare vid chalmers designat en molekyl som kan lagra energin inte bara några månader utan upp till 18 år.

Den specialdesignade molekylen består av kol, väte och kväve. När molekylen träffas av solljus byter den skepnad till en energirik isomer. När man vill frigöra den lagrade energin använder man sig av en katalysator som gör att omvandlingen från den energirika molekylen till det ursprungliga tillståndet påskyndas och energi frigörs i form av värme.

Man använder sig av en teknik som kallas MOST (Molecular Solar Thermal Energy Storage) där man fångar upp energi från solljuset med hjälp av en konkav reflektor med ett rör i mitten. Reflektorn fokuserar solens strålar till röret genom vilken en vätska som kemiskt kan lagra energi leds.

Vätskan transporteras sedan till ett lager och energin kan lagras flera år.

Vätskan kan värmas upp med 63 grader vilket innebär att metoden kan användas i ett cirkulerande system för att t.ex. värma en bostad, men genom att effektivisera processen skulle man kunna få vätskan att koka och ångan skulle därmed kunna användas för att generera andra former av energi.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.