Signalsubstanserna bakom våra känslor

Serotonin:
Seretonin bildas av aminosyran tryptofan som bl.a. finns i proteinrik föda som t.ex. kött, hårdost, mjölk, spannmål, nötter och frön.
Serotonin gör oss lugna och är viktigt för att vi ska känna glädje och meningsfullhet. Bristpå seretonin kan bidra till depression. Långvarig stress kan ge serotoninbrist och beröring och massage stimulerar produktionen av seretonin.

Noradrenalin:
Noradrenalin transporteras via blodet och fungerar som ett prohormon (förstadie) till adrenalin. Kroppen skapar noradrenalin i binjuremärgen och ihjärnan från dopamin, genom att dopamin-beta-hydroxylas hydroxyleras med hjälp av enzymer. För att denna funktion skall fungera krävs askorbat, (C-vitamin) och koppar.

Då noradrenalin är ett förstadie till adrenalin och förekommer i sympatiska nervsystemet räknas det som ett stresshormon. Både adrenalin, och noradrenalin frisätts vid stress, rädsla och flykt. Substanserna är viktiga för att vis ska vara alerta och ha god koncentration och uppmärksamhet.

Dopamin
Dopamin är en signalsubstans som hjälper till att skicka information mellan kroppens olika delar.

Dopamin bildas i vår hjärna närmare bestämt i hjärnstammen. Dopaminet frisläpps sedan via de basala ganglierna som är den del av hjärnan som bland annat påverkar människans rörelser. 


Den mest kända funktionen är att dopamin gör att din kropp belönar dig när du gör något bra men dopamin har många fler funktioner i kroppen.

Även om dopaminet bildas i hjärnan har det en funktion i hela kroppen. Dopaminet påverkar bland annat våra binjurar närmare bestämt något som heter binjuremärgen. Binjurarna bildar hormoner som adrenalin, kortisol och noradrenalin.

Lågt dopamin ger dåligt fokus och en tendens att jaga ”kickar” t.ex. genom rökning, socker eller andra beroendeskapande substanser, medan högt dopamin bidrar till inre självmotivation.
Meditation fungerar som en “dopamin-reset” och kan öka motivationen att göra kortsiktigt “tråkiga” saker.

GABA:
GABA (gamma-aminobutyric acid eller γ-aminobutyric acid) eller gammaaminosmörsyra, är den vanligaste hämmande signalsubstansen i centrala nervsystemet. Utsöndring av GABA i en nervcells synaps hämmar nervcellen från att överföra impulser till nästa nervcell.
Individer med hög nivå av GABA är således lugna och samlade.

En del av de receptorer som reagerar på GABA är även känsliga för alkohol, bensodiazepiner och barbiturater (lugnande medel), vilka därmed har samma verkan som GABA.

Även hormoner som östrogen, progesteron, testosteron, DHT osv påverkar också tankar och känslor.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.