Meditationens tre nivåer

Att meditera hjälper oss att varva ner och lära känna sitt inre. Meditationen har fysiska effekter på vår kropp genom att hjärnvågorna förändras beroende på vilket medvetandetillstånd vi är.  Ju mer man mediterar desto lättare kan man försätta sig i dessa olika tillstånd. Man kan också öva upp sin förmåga till koncentration och närvaro i nuet.

I första skedet är man i ett vaket och aktivt tillstånd.

I andra skedet är man i ett drömlikt tillstånd.

Tredje skedet motsvarar djup, drömlös sömn.

Meditation betyder att föras mot mitten, centrum.

FÖRSTA SKEDET

Första steget: Skapa tidsutrymme för meditationen och hitta en lugn plats där du kan sitta minst tio minuter.

Mental förberedelse: Slappna av och stäm dig i harmoni, öppna hjärtat.

Exempel på övningar: Fokusera på ett yttre eller inre objekt, en bild, andningen, ett ord eller en fras. Träna dig i att hålla tanken still, att hålla kvar ett inre fokus.

Hinder: Känsla av rastlöshet eller leda kan ge lust att avbryta övningen och göra något annat. Tendens att glömma sitt fokusobjekt och börja tänka på annat.

I det här skedet kräver meditationsövningen viljekraft. Den är ganska tålamodsprövande. Så fort du märker att tankarna börjar skena iväg. Acceptera det och återgå till ditt fokusobjekt t.ex. att rikta all fokus på din andning.

Tillstånd: Vaken, aktiv. Hjärnvågorna domineras av betavågor. (Storhjärnbarkens elektriska aktivitet, mätt med EEG, är i frekvensbandet 14 – 30 Hz) Samma  vågmönster som hos en vaken alerta individ som med öppna ögon analyserar sin omgivning.­­ Finns särskilt över pannloberna.­

Fördelar: Ökad koncentrationsförmåga, ökad närvaro, klarare upplevelser. Du ser och hör mer. Själv kanske du inte tycker att du gör framsteg, men enligt forskningen ger bara några veckors träning resultat i form av en mer positiv inställning till livet, mindre ångest och mindre negativa känslor.

Mål: Sinnevärlden tonar delvis bort i ett tillstånd av inåtvänd koncentration. Kallas inom yogan Dharana – sanskrit för koncentration.

Beta: Storhjärnbarkens elektriska aktivitet, mätt med EEG, är i frekvensbandet 14 – 30 Hz (vågor per sekund). Dominerar vågmönstret hos den vakna, alerta individen som med öppna ögon analyserar sin omgivning, ställer frågor och försöker lösa problem.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

ANDRA SKEDET

Mental förberedelse: Eftersträva etisk medvetenhet som förståelse, ärlighet och ickevåld.

Exempel på övningar: Ställ frågan ”Vem är jag?” och följ jagkänslans spår genom en allt djupare och mer inåtvänd process. En annan metod är att fokusera på en universell känsla, till exempel medkänsla, och leva sig in i den tills man känner att man är den.

Hinder: Konfrontation med jobbiga, omedvetna känslor och psykologiska mönster, möta och försonas med sina svagheter och obekväma sidor. Alltför stor passivitet.

Theresa av Avila liknande meditationen i det här skedet med ”att ösa upp vattnet med skovelhjul” för att sedan ”leda det från en flod till trädgården”.

Tillstånd: Drömlikt. Successivt fördjupat och förändrat medvetande, alltmer flytande gräns mellan subjekt och objekt. Hjärnverksamheten domineras av alpha– respektive thetavågor. Alpha är hjärnvågor i frekvensbandet 8 – 13 Hz. Dominerar vågmönstret när man är normalt avslappnad, särskilt om man ligger bekvämt med slutna ögon. Theta är hjärnvågor i frekvensbandet 4 – 7 Hz. Uppträder i gräns-zonen mellan sömn och vakenhet. Anses ha samband med den skapande/kreativa processen och emotionellt laddade fantasier.

Kroppen blir mjuk och lätt. Här kan man till exempel koppla bort intensiva fysiska förnimmelser, som stark smärta eller kyla.

Belöning: Ny rik kunskap som intuition, självkännedom, inre glädjekällor, kreativitet och förmåga att uppleva skönhet. Välbefinnande, läkning av psykologiska sår. Mognad.

Mål: Djup försjunkenhet, flöde, så kallat ”flow”.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

TREDJE SKEDET

Exempel på övning: Fokusera uppmärksamheten i hjärttrakten.

Hinder: Rädsla att släppa sig själv. En överväldigande längtan att lämna världen och dra sig tillbaka för att kunna meditera vidare ostört.

Tillstånd: Motsvarar djup drömlös sömn, bortom tid och rum. Man är fullt medveten, men inte om något särskilt. Hjärnverksamheten på över-vägande deltavågor. Deltavågor är hjärnvågor i frekvensbandet 1 – 3 Hz. Finns normalt under djup drömlös sömn, i samband med medvetslöshet eller hypnos.

Belöning: Outsäglig frid och klarhet, sällhet, enhet.

Mål: Att aldrig förlora enheten ur sikte, utan vara medveten om den.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.