Mindre mat kan ge längre liv.

Att äta mindre mängd kalorier kan vara nyckeln till ett längre och friskare liv. Tidigare har studier på en rad arter, alltifrån bananflugor till möss visat att deras livslängd förlängts med ca 25% då deras kaloriintag minskat med ungefär lika mycket jämfört med om de haft fri tillgång till mat. Nu har en studie visat att även apor som får nöja sig med något mindre matportioner varje dag lever längre än andra apor. Den minskade mängden mat ledde också till färre åldersrelaterade sjukdomar.

Att äta ungefär trettio procent mindre föda än vanligt har visat sig kunna förlänga livet på allt från bananflugor till möss. Nu visar alltså en studie att ett begränsat men balanserat kaloriintag även förlänger livet på apor, som ju biologiskt är väldigt lika människor.  Det finns inget som tyder på att samma effekt gäller även för människor.

I studien som pågått i 20 år ingick en grupp resusapor som fick äta så mycket mat de ville, och en annan grupp som fick ungefär 30 procent mindre mat, vilket är ungefär så som de skulle äta i det vilda.

Av de apor som fått fri tillgång till mat har hälften redan dött och många andra har drabbats av exempelvis diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

I gruppen som fått mindre att äta, lever fortfarande åttio procent av aporna, ingen av dem har diabetes, och bara hälften så många har hjärt-kärlproblem.

De djur som hade det lägre kaloriintaget ser yngre ut, har mindre kroppsfett och mer muskelmassa, och förutom att de inte drabbas av vanliga åldersrelaterade sjukdomar i samma utsträckning, så har deras hjärnaktivitet inte minskat lika mycket.

Källa:
R.J. Colman et al. Caloric Restriction Delays Disease Onset and Mortality in Rhesus Monkeys. DOI: 10.1126/science.1173635

1 trackback/pingback

  1. Immundämpande medicin kan ge längre liv. - Vett.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.