Dvärgplaneterna i vårt solsystem

I slutet av 2008 gav Internationella astronomiska unionen gav asteroiden 2003EL61 dvärgplanetstatus och döpte den till Haumea, efter en hawaiisk jord- och fruktbarhetsgudinna. Haumea hör nu till de fyra tidigare kända dvärgplaneterna – Ceres, Pluto, Eris och Makemake till de s.k. dvärgplanterna i vårt solsystem som Haumea kretsar runt solen 50 gånger längre bort än jorden och har en något tilltryckt form. Den är ungefär lika stor som Pluto, som för två år sedan degraderades till dvärgplanet.

Haumea har även två månar – Hi’iaka och Namaka, benämnda efter gudinnans två barn som föddes ur olika delar av hennes kropp. Ungefär så tror man även att månparet föddes, att de lossnade från dvärgplaneten när himlakroppen snurrade för fort. I dag roterar den ett varv på fyra timmar.

Haumea upptäcktes av asteroidjägaren Mike Brown från California Institute of Technology i Kalifornien. I flera månader höll han fyndet för sig själv. Men när han till slut bestämde sig för att berätta om det offentligt på en konferens hann en grupp spanska astronomer före. De hade skickat ett telegram om sin upptäckt till Internationella astronomiska unionen bara någon timme tidigare.

Det är ytterst sällsynt att i rymden hitta ett så litet och avlägset himlaobjekt samtidigt. Därför misstänker Mike Brown att den spanska gruppen stal hans upptäckt. Han förvarade sina mätdata på nätet, och därför kunde vem som helst se vart han vände sitt teleskopöga. Ännu har Internationella astronomiska unionen inte beslutat om vem som hittade Haumea först. Men den tog namnförslaget från Mike Brown.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.