Immundämpande medicin kan ge längre liv.

Djurförsök visar att möss som får medicinen Rapamune förlänger resten av sitt liv med så mycket som en tredjedel. Forskare i USA hoppas att upptäckten ska leda till nya sätt att bromsa människans åldrande.

Medicinen, Rapamune, har en dämpande effekt på immunsystemet. Den används av patienter som har fått en ny njure. Den dämpar immunsystemet så att kroppen inte stöter bort det främmande organet. Medicinen innehåller ett ämne som från början hittades hos bakterier i jorden på Påskön i södra Stilla havet.

Tidigare har det varit känt att genetiska förändringar och mediciner kan förlänga livet hos jästceller, rundmaskar och flugor. Nu har David Harrison och hans medarbetare för första gången visat att en medicin skjuter upp åldrandet hos ett däggdjur. De gav Rapamune till möss i tre olika laboratorier. Överallt var resultatet detsamma: längre liv för både hannar och honor.

Från början hade forskarna tänkt testa effekten på unga möss. Men tekniska problem ledde till att mössen hade hunnit fylla 20 månader innan de började äta foder blandat med Rapamune. Det motsvarar en ålder på ungefär 60 år för en människa.
Trots mössens framskridna ålder när de började ta medicinen ökade hannarnas förväntade återstående livslängd med 28 procent. För honorna var motsvarande siffra 38 procent.

När mössen dog av hög ålder hade de samma sjukdomar som mössen i en kontrollgrupp som inte hade fått någon medicin. Det tyder på att medicinen verkligen sköt upp åldrandet. Medicinen påverkar ett enzym i kroppen som kallas TOR. Forskarna hoppas hitta andra sätt att reglera enzymet utan att samtidigt försämra immunsystemet.

Upptäckten ger ny näring åt den uråldriga drömmen om att kunna hejda åldrandet.

Rapamune är bra för vissa människor som har blivit transplanterade. Men det skulle vara helt otänkbart att idag ge medicinen till friska människor. Medicinen har många biverkningar. Och eftersom den dämpar immunsystemet ökar risken för infektioner. För möss som lever skyddade i ett laboratorium är inte det något bekymmer, men för människor ökar risken att bli sjuk.

Andra studier på en mängd djurarter  har visat att man kan förlänga deras liv även genom att äta en mindre mängd kalorier.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.