Många studier inom psykolgi, genetik, ekonomi och pedagogik kan inte replikeras med liknande resultat

När hundra olika studier inom psykologisk forskning granskades av ettt nätverk av forskare, däribland Gustav Nilsonne, forskare i neurologi på KI, så kunde bara ca en tredjedel eller 39 av hundra replikeras med samma resultat som ursprungsstudien.

Exempel på detta är en metod för att göra smärtsamma minnen lättare att hantera lanserad av Daniella Schiller genom att förändra traumatiska minnen genom att försökspersoner fick obehagliga minnen av elektriska stötar. Man kopplade det minnet till färger på en datorskärm. Genom att väcka minnet till liv och bearbeta minnet inom en tidsperiod skulle det kunna förlora sin negativa känslomässiga laddning.
När professor Tom Beckers och doktoranden Anastasia Chalkia vid universitetet i Leuven, Belgien under fyra år försökte replikera Daniela Shillers experiment kunde man inte göra det då det fanns speciella kriterier i urvalet som gjorts i den ursprungliga studien. Det fanns heller ingen vetenskaplig logik i metoden som använts. Det finns alltså ingen evidens för att man kan behandla traumatiska minnen med denna metoden.

Även forskning om s.k. ”power posing”, hur du blir kraftfullare med rätt kroppshållning där man i en vetenskaplig studie publicerat att de som i en studie slumpats till att hålla en ”hi-power” position t.ex. att sitta bredbent, framåtlutat och med rak rygg, jämfört med ”low-power” position där man sitter nedböjd och hopkrupen, fått ökade testosteronnivåer, lägre kortisolnivåer, ökat finansiellt risktagande och ökad känsla av makt. När en forskargrupp försökte göra om studien med fem gånger fler deltagare fann man inget signifikant samband. När man granskade den ursprungliga studien visade det sig att den ursprungliga studien tagit bort observationer och bara rapporterat statistiskt signifikanta resultat, fanns det även fanns noll-resultat.

Även många andra studier inom psykolgi, genetik, ekonomi och pedagogik kan inte replikeras med liknande resultat. Vissa studier visar på att mer än hälften av de studier man kontrollerat inom dessa ämnesområden inte har kunnat replikeras med liknande resultat.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.