Dopamin och snabba kickar

Dopamin är en neurotransmittor som bland annat reglerar motivation och belöning. En utsöndring av dopamin ger en snabb känsla av välbehag och glädje. Utsöndring av dopamin sker vid en rad tillfällen som t.ex. när vi äter eller motionerar, men även vid spelvinster, shopping, musik, alkohol, droger, sex, godis, TV, nyheter, skvaller m.m.

Efter att iPhone lanserades år 2007 har smartphonen banat väg för en dopaminkick-revolution vi inte haft tillgång till tidigare. Vägen mellan beslut och belöning har blivit både enklare, snabbare och mer lättillgänglig än någonsin tidigare. Men det innebär också en ökad stress.

Stress i sig är inte farligt. Det är bristen på återhämtning som är farlig. Om vi tar fram mobilen för att få en dopaminkick även vid de tillfällen vi tidigare använde för att ta en paus, så förlorar vi denna tid av återhämtning.

Genom att begränsa tiden som du använder din mobil eller andra aktiviteter som ger snabba dopaminkickar kan du minska stressen och öka tiden för återhämtning.

Andra aktiviteter som sömn, meditation och skogspromenader bidrar också till återhämtning och kan hjälpa till att skapa balans i livet.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.