Ketamin vid svår depression

Traditionella antidepressiva läkemedel s.k. SSRI preparat bygger på den så kallade monoaminhypotesen där depression anses bero på en brist på signalsubstanser som serotonin och noradrenalin.
En annan behandlingsmetod är elektrokonvulsiv behandling (ECT) men behandlingen kan ge minnesluckor och upprepade behandlingar vid återkommande symptom har sällan effekt.

Ketamin verkar i stället på glutamatreceptorerna i hjärnan.

Nässprayen Spravato (esketamin) är sedan tidigare godkänd för behandling i USA till vuxna patienter som testat minst två andra mediciner utan resultat och även europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att esketamin godkänns för behandling av vuxna med måttlig till svår depression som inte blivit hjälpta av behandling med minst två olika antidepressiva läkemedel.

Preparat med ketamin ska ge så gott som omedelbar effekt, till skillnad från dagens läkemedel där det kan ta veckor eller månader innan man ser någon effekt och där många inte får önskad effekt. Effekten håller även i sig även efter att läkemedlet lämnat kroppen, så det handlar inte bara om någon momentan berusning. Man har sett att behandling med ketamin hjälper kroppen att återskapa förlorade synapser på dendriterna samt bilda nya synapser.

Dessutom finns en förhoppning om att behandling med esketamin, som är en narkotikaklassad substans i Sverige, ska kunna minska risken för återfall i depression.

Fortfarande finns det dock frågetecken när det gäller effekterna av långtidsbehandling med esketamin.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.