Impotens kan förutspå hjärt-kärlproblem

Män med erektionsproblem har ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.

I 50 års-ålder har upp emot 40-50% av alla män ibland problem med impotensen. I 75 års-åldern handlar det om ca 70%. Men problem med impotens ökar även bland unga vuxna. Ca 10% av personer under 35 år har problem med impotens.

Det finns en rad sjukdomar som ökar risken för impotens. Det gäller t.ex. övervikt, högt blodtryck, depression, diabetes och prostatasjukdomar. Även stress, rökning och alkoholmissbruk, samt användningen av antidepressiv medicin kan ha en negativ inverkan på potensen.

Hos män med diabetes har 30-50% problem med erektionen. Och ofta upptäcker man potensproblemen först. Erektionsproblem kan alltså vara ett symptom på diabetes. Erektionsproblem kan också kopplas samman med stroke och hjärtinfarkt.

Den vanligaste medicinska orsaken till impotens är en påverkan på blodkärlen. Fettavlagringar på insidan av blodkärlen gör dem trängre och minskar blodtillförseln. Samma mekanism ökar också risken för stroke och hjärtinfarkt. Men blodkärlen i hjärtat är mycket tjockare än de i penis. Därför märker man av problemen med impotens tidigare än man märker av hjärt-kärl-problemen.

Sambandet mellan impotens och hjärt-kärlproblem är vanligare bland unga än bland äldre.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.