Belöningssystemet och koncentrationsförmågan

När vi gör något tillfredsställande t.ex. när vi får något, vid sexuellt umgänge, när man äter god mat eller när man umgås med vänner stimuleras vårt belöningssystem i hjärnan. Man får en kick och känner sig nöjd och glad. Systemet är oerhört kraftfull och ger återkoppling för att påverka vilka beslut vi ska ta i framtiden och bidrar till att skapa drivet inom människan. Det finns flera viktiga områden för belöning i hjärnan. Ett sådant är accumbenskärnan som utgör en del av de basala ganglierna och räknas till det limbiska systemet.

När en person gör något tillfredsställande som att till exempel äta god mat, höjs dopaminnivåerna i accumbenskärnan. Detta upplevs som en positiv känsla och man vill upprepa beteendet. Biologiskt sätt är mening med livet att överleva och föra vidare sina gener till nästa generation. Att äta mat och att ha samlag ökar chanserna att överleva och föra sitt DNA vidare. Även aktiviteter som att springa för att jaga, fly från en fiende eller upptäcka nya platser att bo på ökade överlevnaden. Vår hjärna fungerar likadant idag. Accumbenskärnan ”styr” individen till beteenden som evolutionärt ökar chansen för överlevnad.

Belöningssystemet har också betydelse för koncentrationen. Accumbenskärnan kan vara mer eller mindre aktiv, beroende på vad man gör. Den skickar signaler till hjärnan om vad du bör fortsätta med eller göra mer av. Om accumbenskärnan är aktiv så bidrar det också till koncentrationen. Exempelvis, om du tittar på TV och det som visas är ointressant för dig, du upplever att det inte är något du har nytta eller glädje av kommer signaleringen i accumbenskärnan vara låg, dopaminnivåerna kommer att vara låga och du kommer vilja söka andra aktiviteter som ger en högre dopaminfrisättning. Då kanske du tar upp mobilen, eftersom du finner det mer intressant eller för att du tidigare har fått positiva kommentarer i dina sociala medier som har gett en belöning i form av dopaminfrisättning och en positiv känsla. I den stunden kommer accumbenskärnan vara med aktiv och du är mer koncentrerad. Belöningssystemet ser olika ut på olika människor. Man har sett ett samband mellan dålig koncentrationsförmåga och ett annorlunda belöningssystem. Dessa individer har belöningssystem som kräver mer dopamin än vad de flesta andra gör. Detta kan medföra en sämre koncentrationsförmåga och att accumbenskärnan inte är lika aktiv som den borde vara.

Brist på dopamin kan leda till att vi störs av det i bakgrunden. Till exempel om du sitter i soffan och läser en bok medan en bil kör förbi, störs du av ljudet från bilen. Medan om du har normala nivåer av dopamin, filtrerar du genast bort ljudet. Din nuvarande aktivitet känns meningsfull och belönande så du har inget behov av alternativa sysselsättningar. Det finns ett naturligt sätt att höja dopaminnivåerna och det är genom träning. Den fysiska aktiviteten höjer dopaminnivåerna, vilket också leder till ökad koncentration. Några minuter efter träningen ökar nivåerna och effekten håller i sig i ett par timmar. Effekterna under dessa timmar är att du blir mer fokuserad och lugn.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.