WHR – vetenskapligt mått på sexighet och fertilitet

 Idealen för den kvinnliga kroppen behöver inte handla om tjock eller smal.
Forskning visar att det avgörande är relationen mellan midja och rumpa. Idealet verkar världsomspännande och har biologiska förklaringar.

Redan på 1990-talet visade studier att en kvinnans kropp där midjans omkrets är ungefär 70 procent av rumpans omkrets (waist-hip-ratio, WHR) upplevs som sexig och attraktiv, världen över.
Och det har sin biologiska förklaring.  Relationen mellan midja och höft visar på kvinnans fertilitet.  När relationen minskar mellan de båda måtten minskar fertiliteten i samma takt visar forskning från fertilitetskliniker.
Ett lågt waist-hip-ratio visar inte bara på fertilitet, utan även på ökad livslängd och färre sjukdomar. Bl.a. är måttet korrelerat till risken för diabetes och hjärt-och-kärlsjukdomar   Inom världshälsoorganisationen, WHO, vill man tillochmed gå ifrån det gamla måttet med BMI, där vikt och längd ställs i relation till varandra. och istället lägga mer vikt vid waist-hip-ratio, relationen mellan midjan och höfterna, eller rumpan som det snarare handlar om.
Formeln för WHR (waist-hip-ratio) ser ut så här: midjemått / höftmått = WHR
Du räknar så här:
Rumpans omfång i centimeter (mät strax ovanför höftkulan där rumpan är som tjockast) delat med  midjans omfång i centimeter ( mät där det är som smalast, ofta strax ovanför naveln).
Exempel: En person mäter runt höften  98 centimeter  och i midjan  till exempel 74 centimeter
midja 74 cm / höft 98 cm  = 0,75
Den som har WHR 0,75 ger det dig samma WHR som Hollywoodstjärnan Angelina Jolie.
Marilyn Monroe, som anses vara en av världens sexigaste kvinnor, sägs ha haft måtten 90 över brösten, 60 i midjan och sedan 90 runt rumpan. Det skulle gett henne ett WHRmått på 0,66.
Man vet att för lite kroppsfett, under 15 – 20 procent av den totala kroppsvikten kan leda till minskad fertilitet. Även för mycket kroppsfett minskar fertiliteten. Exakt hur fertiliteten påverkas av WHR-måttet är inte helt klarlagt. Vad man vet är att fettet producerar hormoner. Bland annat kvinnliga könshormoner och hormoner som stimulerar ägglossning.Fettet på kroppens olika ställen  producerar olika hormoner. Det kan vara en av förklaringarna. Försöker du få barn och har ett högt WHR, kan en bra början vara att öka skillnaden mellan midja och höft. För överviktiga innebär det att minska omfånget på magen. För smala kvinnor kan det handla om att äta upp sig och bli lite rundare om rumpan. Det är lätt att säga, men inte alltid så lätt att göra, men statistiskt kan det hjälpa fertilitetsprocessen.

Även mäns hälsa är korrelerade till WHR-måttet. När höft och midja har samma mått,  WHR 1, eller om midjan är större än höften är det korrelerat till ökad risk för hjärt- och kärlproblem och cancer i prostatan.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.