Fotosyntesliknande process funnen i insekter

 

Pigment som kan utnyttja solens energi har visat sig ha en roll hos vissa bladlöss.

Bladlöss har sedan tidigare visat sig ha en  förmåga att syntetisera  karotenoider. Karotenoider är ett pigment som många varelser är beroende av för en mängd olika funktioner, till exempel att upprätthålla ett friskt immunsystem och tillverka vissa vitaminer. De allra flesta djur måste få i sig dessa pigment genom kosten. Efter studier föreslår nu Entomolog Alain Robichon på Sophia Agrobiotech Institute i  Frankrike, och hans kollegor  att i bladlöss, kan dessa pigment även absorberar energi från solen och överföra den till det cellulära maskineri som deltar i cellernas energiproduktion.

Även växter och alger, samt vissa svampar och bakterier, syntetiserar karotenoider, och i alla dessa organismer  utgör pigmenten en del av det fotosyntetiska maskineriet.

När forskarna mätte bladlössens ”nivåer av ATP – molekylen för energiöverföring i alla levande ting var resultaten  slående. Gröna bladlöss, som innehåller höga halter av karotenoider, producerar betydligt mer  ATP än vita,  som nästan saknar detta pigment. Dessutom ökade ATP-produktion när de karotenoidtillverkande lössen placerades ljust, och föll när de flyttades in i mörker.

Fler studier krävs innan forskarna kan vara säker på att bladlöss verkligen har en fotosyntesliknande process, men det sätt som karoten molekyler är anordnade i djuren ger tyngd till den hypotesen. Pigmenten bildar ett skikt mellan 0-40 mikrometer djupt under insektens yta vilket innebär en perfekt placering för att fånga solens ljus.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.