Robotar

Nao
Nao är en självgående programerbar robot från franska Aldebaran Robotics.

Utvecklingen av Nao började 2004.
Nao deltog RoboCup 2008 och 2009.

Flera versioner av Nao har lanserats sedan år 2008.  Nao Academics Edition har utvecklats för universitet och laboratorier för forsknings och utbildningssyfte och sedan dess har bl.a.  Nao Next Gen lanserats (2011) och Nao Evolution (2014).

REEM
Reem är en  prototype humanoid robot bygd av  PAL Robotics i Spanien. Roboten är 1.70 m hög och med  22 graders rörelseomfång. Varianten med hjul kan röra sig med hastigheten  4 km/h.  På bröstet har den en touchscreen och den har rörliga armar och huvud.

REEM-A och REEM-B var den första respektive andra reem-prototyperna. REEM-B can känna igen, greppa och lyfta föremål , lyda talkommandon och känna igen ansikten.

Robo Thespian

Robo Thespian kan sjunga, dansa och utföra andra akter på scen, läsa text och lägga till uttryck i manus. Tack vare motion capture-programvaran kan den efterlikna rörelserna hos någon i publiken. Det kan också känna igen ansikten och spåra människor i en folkmassa.

Robina

Robina (Robot as Intelligent Assistant) tillverkas av Toyota och finns bl.a. i Toyota Kaikan Exhibition Hall i Japan där den guidar besökarna rätt. Robina kan nagivera och ta sig fram själv, prata med besökare och prata med besökarna.

iCub
iCub är 104 cm lång och väger 22kg.  iCub kan både tala och förstå kommandon som fångas upp med två mikrofoner placerade på vardera sidan av huvudet. Den är designad som ett barn och lär sig genom sin inbyggda nyfikenhet, genom att leka samt att generalisera. Huvudet kan vridas fritt och ögonen består av videokameror med en upplösning på 640 x 480 pixlar och en synvinkel på 90 grader. Led ljus kan tändas kring ögonen för att simulera ögonbryn och mun så att iCub kan simulera ansiktsuttryck. Även höft- knä armbågs och axelleder är lika människans. Den kan vrida sig runt och böja sig åt sidorna eller fram och tillbaka. Senorna består av stålkablar i teflonbelagda rör.  På fingertoppar och andra kroppsdelar finns tryckkänslig ”hud”  så att roboten kan känna om ett föremål är mjukt eller hårt.
iCub har byggts av forskare vid Instituto Italiano di Technologica i Genua och med hjälp av EU-medel finns resultaten från forskningen tillgänglig för alla som vill ta del av dem. iCub finns i över 20 exemplar.

EcceRobot
EcceRobot är simulerar en mänsklig överkropp i naturlig storlek med ett skelett och en muskelapparat som i detalj kopierats från människan. Den slappnar av och sjunker ihop när man stänger av strömmen. Huvudet består primärt av ett stort öga med en HD kamera som ger ett synfält på 90 grader och en dator som identifierar de viktigaste elementen i synfältet innan information skickas vidare till en större dator.  EcceRobot har en flexibel handled och fingertopparna har tryckkänsliga sensorer. På kroppen sitter accelerometrar som registrerar hastighet, stötar och vibrationer.  De första två versionerna Ecce1 och Ecce2 tränas att utföra komplicerade rörelser. Under 2013 färdigställs också Ecce3 som är tekniskt och intelligensmässigt förbättrad.

Asimo
Asimo är en humanoid robot skapad 2000 av Honda.
ASIMO kan gå på två ben på ett sätt som liknar mänsklig gång. Roboten är 130 centimeter hög, väger 54 kilo och liknar till det yttre en astronaut.
Den kan gå i 3 km/h eller springa i 6 km/h, och har förmågan att undvika att krocka med människor i vägen. Den kan även registrera när man tar på den och känna igen föremål, gester, ljud och ansikten. Detta gör ASIMO bra på att interagera med människor.
Robotens namn betyder officiellt ”Advanced Step in Innovative Mobility”
I februari 2009 fanns mer än 100 ASIMO i bruk världen över. Var och en kostar knappt 1 miljon amerikanska dollar att tillverka, och vissa av dem finns att hyra för knappt 170 000 dollar per år.
http://world.honda.com/ASIMO/

Hubo (KHR-3)
Hubo är en 125 centimeter lång humanoid robot från sydkorea. Den har två ögoon och tio fingrar som rör sig separat.
Roboten byggs och utvecklas av KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology).
Hubo introducerades i januari 2005. I november 2005 introducerade man även ALbert Hubo med albert einsteins ansikte.
http://hubolab.kaist.ac.kr/index.php

Papero
Papera är en japansk konsumentrobot, skapad för att bli en kompis i hemmet. Den är 40 cm hög och kan känna igen ansikten
och har ett välutvecklat språkcenter och kan känna igen och uttala mer än 3000 ord. Den har förmåga att uttrycka olika känslolägen i tal och rörelse.
Papero gillar att prata med människor i sin omgivning  men blir lat och tjurig om ingen bryr sig om den.
Utvecklingen av papero började 1997 med modellen R100 och 2001 fick roboten sitt nuvarande namn som är en forkortning för
Partner type personal robot. Den navigerar med hjälp av ultraljud och har känsliga sensorer monterade i huvudet så att den känner om den blir vidrörd. Papero har också byggts i en barnvaktsversion som gillar att berätta vitsar.
www.incx.nec.co.jp/robot

Emiew
Emiew är snabb och tar sig fram på hjul. Emiew har förmåga att läsa av rörliga objekt och analysera såväl hastigheter som rörelseriktning för att den ska kunna ta sig fram på tätbefolkade platser och den kan också känna igen röster på avstånd.
Namnet är en akronym av ordföljden Excellent Mobility and Interactive Existence as workmate.
http://www.hqrd.hitachi.co.jp/merle/emiew.cfm

Kondo
Kondo är 34 cm hög och kan utföra en lång rad rörelser, däribland mäktiga kung-fu sparkar och används vid robotfighter som i det närmaste har blivit en nationalsport i Japan.
Robten kan resa sig upp om den vält omkull, stå på ett ben samt apteras med valfritt vapen.
Kondo kan programeras och byggas om av användarna själva. Den är också relativt billig. Runt 1300 dollar kostar roboten i grundutförande.
Syskonet manoi bygger på samma skelett men har en något smäckrare utsida.
http://www.kondo-robot.com/EN/

Plen skrivbordsroboten
Plen är en liten s.k. skrivbordsrobot på 23cm och 700g och kan fjärrstyras med en bluetooth-telefon. Den kan åka rullskridskor och skateboard och kostar runt 2000 dollar.
http://plen-robot.co.uk/

Pino
Pino är döpt efter pinocchio. Denna humanoid bygger på öppen källkod så vem som helst kan vara med och utveckla denna robot.
Pino är ca 70 cm lång och kostar i dagsläget ca 350 000kr Företaget bakom pino har också utvecklat en 25 cm hög humanoid robot, kallad Nuvo som kostar ca 45 000kr
http://www.nuvo.jp/

Apri
Apri finns i två olika utföranden. Apri alpha och Apri Attenda och produceras i Toshibas regi. Robotarna ska kunna erbjuda sällskap till barn eller äldre i deras hemmiljö.
Apri kan urskilja en bestämd röst i ett rum där många pratar. Den kan också urskilja en registrerad individ och följa denna mellan olika platser.
http://www.toshiba.co.jp/about/press/2005_05/pr2001.htm

Robosapien
Robasapien är en 60 cm kort humanoid utvecklad av ett team med den före detta robotfysikern Mark Tilden i spetsen. Tilden var tidigare anställd på Nasa
men tröttnade på att allt gick för sakta och sa upp sig och skapade Robosapien.  Det är en förprogrammerad plastleksak med ett hundratal olika rörelsemönster.
Den kan gå, dansa, sjunga, rapa, fisa, plocka upp saker och reagerar på beröring.
http://www.wowwee.com/

Actroid
Actroid-serien är utvecklad av forskare vid universitetet i Osaka och robotföretaget Kokoro. De är efterliknar människor  väldigt mycket t.ex. genom stor rörlighet i ansiktet.  När det gäller  artificiell intelligens finns det dock andra robotar som är mer avancerade.  Vissa av Actroid-modellerna är specialiserade på att imitera personer de möter, medan andra går att fjärrstyra likt en avatar.

Big Dog
BigDog är  utvecklad av ingenjörerna på Boston Dynamics på uppdrag av USA:s försvarsdepartement. Tanken är att den ska fungera som packåsna åt militären, även i oländig terräng. BigDog har  fyra ben. För att hålla balansen har den stereoseende, ett lasergyroskop och en mängd sensorer på benen. Tillsammans ger dessa tekniska detaljer BigDog ett mycket levande beteende, särskilt när den exempelvis halkar eller blir puttad på. BigDog är 90 cm lång, 75 cm hög och väger 110 kg. Den kan bära 150 kg och röra sig i 6 km/h.

1 trackback/pingback

  1. Humanoider – Vett.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.