Riskfaktorer för alzheimers sjukdom

Efter att en kinesisk forskargrupp gått igenom 323 studier kring demens, gjorda mellan 1968 och 2014 med sammanlagt 5000 individer från olika delar av världen fann man ett 90-tal möjliga riskfaktorer varav nio starka livsstilsfaktorer kan pekas ut.
Dessa faktorer tror de kinesiska forskarna bidrar till ca två tredjedelar av alla fall av Alzheimers i världen.

Forskarna har inte studerat gener eller ålder, som också spelar en roll för utveckling av sjukdomen. Studien berättar inte om orsaken till uppkomst, men pekar på faktorer som förekommit hos de som utvecklat sjukdomen men inte i samma grad hos de som inte insjuknat.

De nio riskfaktorer som är särskilt tydliga är högt blodtryck, fetma, höga nivåer av aminosyran homocystein i kroppen. Låg utbildning är en känd riskfaktor generellt för sjukdomar och påverkade också risken för alzheimer i den här metastudien. Psykisk hälsa, t.ex. depression påverkar också risken. Att deprimerade visade sig ha större risk förklarar forskarna bland annat med att de förmodligen är mindre fysiskt aktiva än icke deprimerade.Alzheimerspatienter i studien hade också smalare artärer i halsen. Många av de insjuknade hade också andra sjukdomar. Fysiskt svaga tycks kunna drabbas särskilt lätt för sjukdomen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.