Psykopater föredrar ofta R&B rap och hiphop framför andra musikstilar

I en studie gjord på 200 personer som fick lyssna på 260 låtar samt göra tester för att avgöra i vilken grad de hade egenskaper som stämmer in på en psykopat fann man att musiksmaken kan användas för att förutsäga graden av psykopati. En psykopat har svårt att följa sociala normer och koder. Är ofta likgiltig inför andras känslor och sätter sina egna behov först och skyr inga medel för att nå sina mål. En psykopat har också problem med att känna ånger. De som gillade r&b och hiphop  visade sig ha mest psykopatiska drag. De som hade flest psykopatiska drag hade låtar som ”No Diggity” med Blackstreet och ”Lose Yourself” med Eminem på sina topplistor. De som låg längst ifrån att vara psykopater gillade istället låtar som ”My Sharona” med The Knack och ”Titanium” med David Guetta feat.

Forskarna vill utvidga studien till att omfatta flera tusen personer för att få ett ännu bättre underlag för att säkrare kunna avgöra om psykopater generellt verkligen tycker bättre om en viss typ av musik.

Om resultaten visar sig stämma är forskarnas förhoppning att musik skulle kunna vara en del i att avgöra om en person är psykopat eller inte.

Forskare har tidigare sett tecken på att vissa genvarianter skulle vara mer vanliga hos en del psykopater, och att de kan förändra människors benägenhet att bli aggressiva eller empatiska. Hjärnröntgen har också visat på förändringar i hjärnan hos personer med psykopatiska drag.

Ytterligare en undersökning har gjorts av Kevin Dutton, psykolog vid Oxfords universitet  via ett webbformulär i samarbete med en tv-kanal där mer än tre miljoner personer har svarat, och även om metoden har svagheter var resultatet att psykopater gillar rap i högre grad än exempelvis klassisk musik och jazz.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.