NAD+ håller kroppen ung

Ett internationellt forskarlag har gjort en upptäckt som kan leda till ett läkemedel som  förbättrar kroppens förmåga att reparera DNA och som omvänder åldrandeprocessen.

Man har gjort experiment på möss som tyder på att det är möjligt att behandla och motverka DNA-skador som orsakas av åldrande och strålning.

Våra celler har en medfödd förmåga att reparera DNA-skador men den förmåga försämras när vi åldras.

Metaboliten NAD+, som finns naturligt i alla kroppens celler har en nyckelroll som regulator i protein-interaktionerna som styr DNA-reparationen.

När det finns gott om NAD+ i en cell innebär det att det speciella reparationsmedlet för dna, kallat PARP1, kan arbeta effektivt och därmed hålla kroppen ung.

Behandling av möss med ett förstadie till  NAD+ och en booster kallad NMN, förbättrade deras cellers förmåga att reparera DNA-skador orsakade av strålningsexponering eller ålderdom.

 

Redan år 2003 såg man en koppling mellan  enzymet SIRT1 som motverkar åldrande och resveratrol, en naturligt förekommande molekyl som finns i små kvantiteter i rött vin.

Resveratrol aktiverar SIRT1 men  NAD+ tillsammans med boosters aktiverar alla sju sirt-enzym, SIRT1-7, och bör därför ha en ännu större inverkan på hälsa och livslängd.

Källa:
https://newsroom.unsw.edu.au/news/health/unsw-harvard-scientists-unveil-giant-leap-anti-ageing

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.