Organiska lysdioder ger energieffektivt vitt ljus.

Lysdioder väntas bli efterträdaren till glödlampor, lysrör och lågenergilampor. Problemet är att ljuset de skickar ut inte är riktigt vitt. Det beror på att det är blått ljus som skickas ut och och att ljuset omvandlas till vitt i ett fosforskikt.

Professor Olle Inganäs och hans forskargrupp i biomolekylär och organisk elektronik vid Linköpings universitet har lanserat en organisk lysdiod som skickar ut rent vitt ljus.  Den består av en plasthalvledare som skickar ut blått ljus och  och fosforescerande proteinfibrer, med lysande molekyler som kan lysa i gröngult respektive rött.

På så sätt bildas en tripletter av rött, gränt och blått, som tillsammans alstrar ett vitt ljus. En fördel  är att belysningen blir mer energieffektiv.
De proteinfibrer som används är amyloidfibrer  i närvaro av metallorganiska föreningar med metallen iridium. Dessa föreningar kan sända ut rött, grönt eller gult ljus, och bevarar den förmågan i proteinfibrerna . Dessa bakas in i  halvledaren av plast som sänder ut blått ljus, och resultatet blir ett rent vitt ljus.

Lysdioder i oorganiska halvledare har funnits på marknaden några år, till exempel i ficklampor och cykellysen. Plastlysdioder (som också kallas organiska, OLED, eller polymera, PLED) finns bland annat i mobildisplayer och flexibla teveskärmar.

Även på andra håll pågår forskning  för att få fram ljusstarka lysdioder för belysning inomhus. Det kommer till en början antagligen handla om stora lysande ytor snarare än punktbelysning och armaturer.

Ett brittiskt företag, Lomox, med säte i Wales, utvecklar just nu ”tapeter” med organiska lysdioder som ska bli dubbelt så starka som vanliga lysrör. Det handlar helt enkelt om  en typ av organiska lysdioder som kan fästas på väggar, i tak eller på skyltar. Tanken är att lysdioderna, som trycks fast på en tunn plastfilm, ska ersätta dagens lysrör och glödlampor.

Lomox säger att deras vita organiska lysdioder kommer att få en livslängd på 50 000 -100 000 timmar (en glödlampa håller cirka 1 000 timmar) och en verkningsgrad på 150 lumen per watt. Det kan jämföras med det vanliga lysröret som lyser med 60-70 lumen per watt.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.