Omfattande kartläggning av livet i havet.

Forskare har presenterat en rapport av ett tio år långt arbete med att kartlägga  livet i havet.

Ryggradslösa djur med hårt skal, t.ex. räkor och krabbor utgör den största gruppen (20%) av det marina livet. Sedan kommer blötdjur (17 procent), det vill säga ryggradslösa djur utan hårt skal, t.ex. bläckfiskar och sniglar. Fiskarna utgör 12 procent. Tio procent av livet under havsytan består av alger, växter och encelliga organismer.

Men det finns ännu fler arter att upptäcka. Man bedömer att det finns minst 200% fler arter än de vi känner till idag. Av fiskarna tror forskarna att 70 procent av alla arter är kända i dag. Men inom många andra grupper lever troligtvis mer än två tredjedelar av arterna i havets djup utan människans vetskap om deras existens.

Studien, där 25 havsområden har studerat vilka arter och grupper som dominerar i havet och i vilka delar av havet som mångfalden är störst. I genomsnitt finns det 10.750 olika arter per område. Den biologiska mångfalden är rikast i haven runt Australien och Japan. Enligt rapporten är haven i tropikerna, djuphavet och på södra halvklotet minst utforskade.

Projektet har letts av biologen Nancy Knowlton från Smithsonian Institution, och 360 personer har varit involverade.

Läs mer.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.