Hormonerna som balanserar intaget av fett och socker

Forskare har funnit vilka hormon som balanserar balansen av intaget av socker och fett i kroppen. Studier har gjorts på bananflugor och möss och samma mekanism tros finnas även hos människor.

En studie visar att för mycket socker i kosten leder till ett ökat sug efter fett.
Det mesta tyder på att överkonsumtion av sötsaker ändrar vår smak och uppfattning av mat.

Forskargruppen har tidigare sett att bara ett par procent ökning av socker i kosten får tarmen hos bananflugor att frisätta hormonet hedgehog. Hormonet får smakcellerna att minska sitt svar på socker. Det innebär att mat och dryck smakar mindre sött. Flugorna väljer då bort söt kost.

I den senaste studien fann forskarna att hedgehog-hormonet även ökar suget efter fett.

För mycket socker leder till minskat sötsug och ökat fettintag, och tvärtom. På så vis säkerställs att organismen får i sig en bra balans av både socker och fett.

Jakten på vad som styr signalen att vilja äta mer fett ledde forskarna till ett annat hormon, nämligen leptin, eller Upd2 som det heter hos flugor. Hormonet reglerar fett hos både flugor och möss.

När mängden fettväv ökar i flugan frisätts hormonet Upd2, ett hormon som finns även hos människan under namnet leptin. Hormonet trycker ner smakuppfattningen av fett. Då ökar i stället sötsuget.

Förmodligen har människor liknande kompensationsmekanismer som flugor har vilket gör att vi helst av allt vill ha lika mycket fett som socker.

Källa:

Fat- and sugar-induced signals regulate sweet and fat taste perception in Drosophila. Cell Reports.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.