30 år för en teknikrelaterad uppfinning att slå igenom på bred front

Douglas Engelbart  skapade den första prototypen för datormusen 1963. 1968 höll han en historisk presentation  där han presenterade sin uppfinning.
Trots en häpnadsväckande presentation det tog ändå närmare tre decennier för datormus att slå igenom.

Visserligen lanserade Apple en datormus 1984, men DOS,  som styrdes med textkommandon fortsatte att dominera, till dess att Microsoft utvecklade Windows  med ett mer grafiskt gränssnitt i början av 1990-talet.
Det var först då som datormusen fick sin stora spridning.

Och det finns många fler exempel där datorrelaterade uppfinningar gått från prototyp till en spridd kommersiell produkt på 30 år.

Arpanet, internets föregångare, lanserades 1969. Det tog ungefär 30 år innan en bredare krets hade tillgång till det vi idag kallar internet.

Nästan lika lång tid tog för pekdatorn. Den första pekskärmen visades upp 1984. Men först år 2007 fick pekgränssnittet en större spridning i samband med lanseringen av iPhone följt av Android 2008 och Ipad 2010.

SÅ vad har vi att vänta framöver. Den första självstyrande bilen skapades 2005 och teknikutvecklingen inom detta område har snabbt gått framåt.
så om självkörande bilar följer samma utveckling som exemplen ovan så kanske allmänheten åker runt i självkörande bilar omkring år 2020.

1 kommentar

  1. Neonode AB lanserade den första pekskärmsmobilen Neonode N1 redan under 2003 och en andra modell Neonode N2 under 2007/2008. Neonodes system grundade sig på en mer robust infraröd optisk teknik i stället för den dyra kapacitiva tekniken. Apple hade dock större resurser för marknadsföring och kom bättre ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.