The Human Brain Project

The human brain project är ett projekt som startades upp 2013 och som kombinerar hjärnforskning med informations- och kommunikationsteknik, IKT Human brain project är ett av två enorma forskningssatsningar som har valts ut och fått mångmiljard finansiering från EU genom det betydelsefulla programmet Future and Emerging Technologies, FET.
I projektet arbetar bland andra forskare, läkare och datortekniker med att samla in all befintlig kunskap om hjärnan samt med att bygga en simulation av hela människohjärnan i en kraftfull dator.
Human brain project har fått över en miljard euro till forskning om hur hjärnan fungerar. HBP leds av en forskargrupp ledd av Henry Markram vid det schweiziska universitetet Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL). Projektet inbegriper 87 institutioner i hela världen under sin uppstartsperiod och kommer slutligen att omfatta 130 partners och engagera omkring 7.500 personår över en tioårsperiod. Den svenska delen leds av Karolinska institutet och från Sverige deltar utöver Karolinska Institutet även forskargrupper vid KTH, Uppsala universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet samt Högskolan i Skövde.
Syftet är att med en mängd sammankopplade kraftfulla datorer simulera den mänskliga hjärnan. Projektet kommer också att titta på etiska frågor och den samhälleliga påverkan och de filosofiska implikationerna som simuleringen får.
Även om många tvivlar så är visionen är att inom 10 års tid från projektets start 2013 ha en fungerande simulering av den mänskliga hjärnan.

slutresultatet ska främst ge en ökad förståelse av hjärnan men även ny beräkningsteknik inom området informations- och kommunikationsteknik.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.