Nanofibrer läker brott i ryggrad

Ett nytt material som sprutas direkt in i ryggmärgen får förlamade möss att springa på nytt. Materialet startar bygget av en ställning där nerver kan växa förbi skadan. Målet är bot för människor som blivit förlamade efter att ha brutit rygg eller nacke.

Denna framgång inom nanoteknologi och regenerativ medicin bygger på det faktum att man har hittat ett sätt  att skapa signaler av nanomolekyler så att de skapar de molekylkedjor som behövs för att nya celler med ett specifikt syfte ska byggas i kroppen. Detta sker genom en process som kallas molekylär självmontering, som innebär att molekylära strukturer ganska enkelt fäster sig runt celler i kroppen och reparerar en skada.

Hittills har en forskargrupp  som leds av Samuel Stupp bedrivit sin forskning på möss, med goda resultat. Behandlingen innebär att en vätska med särskilda egenskaper injiceras i ryggmärgen. Negativt laddade molekyler reagerar med blodets kalcium- och natriumjoner, som är positivt laddade. Resultatet blir en struktur av nanofibrer som attraherar nervceller och återskapar nervkopplingar i det kroppsmaterial som ska repareras.

Behandlingen har gett förlamade möss deras gångförmåga tillbaka. Injektionen med nanofibrer in i deras ryggmärg gör att nervvävnad börjar växa. Sex veckor efter operationen kan de gå igen.
Ryggmärgsskada är ett av många viktiga områden som professor Stupp och hans kollegor arbetar medoch de tror att det i framtiden kommer att vara möjligt att regenerera vävnad i organ i vuxna människor.
Även möss med Parkinsons sjukdom kan återfå en mycket rörlighet och kroppsfunktioner efter några månaders behandling, visar forskningen.

Forskningen kring biomaterial fortsätter genom ett samarbetsavtalet mellan Northwestern University och Göteborgs universitet och förhoppningsvis kan metoden  vidareutvecklas för behandling av människor.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.