Metformin kopplat till längre liv

Diabetesmedicinen metformin kan enligt forskning även kopplas till ett längre liv.

Forskare har kunnat visa att diabetesmedicinen metformin förlänger livslängden hos djur och man har även gjort tester för att se vilken effekt medicinen har på människans livslängd.  Om effekten på människor är densamma som djurförsök visat skulle en person i 70-årsåldern med metformin kunna vara lika biologiskt frisk som en 50-åring.

Ett långsammare åldrande skulle även kunna sakta ner utvecklingen av sjukdomar som är åldersrelaterade säger professor Gordon Lithgow, expert på åldrande vid Buck Institute for Research on Aging i Kalifornien, som har forskat kring ämnet.

Metforminets effekter på möss gav dem en ökad livslängd med 40 procent och liknande effekter har setts hos rundmaskar, som inte bara åldrades långsammare utan även höll sig friskare.

Man har sett i studier vid Cardiff University där man jämförde 78 000 diabetspatienter som blev behandlade med metformin levde 18% längre än en kontrollgrupp med ca 90 000 friska personer och som därmed inte tog metformin. Detta trots att personer med diabetes normalt sett dör ungefär åtta år tidigare än de som inte är sjuka.

 

Resultatet tros bero på att medicinen bidrar till att göra våra celler starkare och öka deras livslängd. Metformin verkar dämpa den inflammation som får våra kroppar att brytas ner.

Förhoppningen är att det kan leda till att vi drabbas av åldersrelaterade sjukdomar, som exempelvis Alzheimers och Parkinsons sjukdom, i lägre utsträckning.  Alternativt kan man antagligen genom att välja en inflamationshämmande kost få samma effekt.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.