Maker movement

Maker movement är en gräsrotsrörelse, som har likheter med biopunk-rörelsen som är orienterad mot alla former av D.I.Y (do-it-yourself) och D.I.W.O (do-it-with-others) ofta med inriktning mot mekanik och datorteknik. Maker movement genomsyras av viljan att praktiskt förstå hur saker funkar och en önskan att få saker och ting att funka bättre. Grundläggande är också den sociala gemenskapen där man delar med sig av sina alster, kunskap och erfarenhet med nyfikna och likasinnde på digitala och fysiska. Dessa platser kallas Makerspaces eller hackspaces och exempel på dessa är Instructables, Quirky och Etsy.

Vad som dock skiljer rörelsen från många andra digitala fenomen, är att det också skapats en modell för överskrida gränsen mellan globalt/lokalt och digitalt/analogt i form av framväxten av lokala klubbar, s.k. Makerspaces / Hackspaces eller Fab Labs där ‘makers’ kan dela kunskap, verktyg och utveckla idéer, ibland själv, ibland i tillsammans med likasinnande.
Dessa lokala klubbar ingår sedan i en större global gemenskap som innebär att man som ‘maker’ är välkommen att komma förbi Makerspaces i andra städer, exempelvis när man semestrar på annan ort.

Även Maker Faires har de senaste åren ordnats runtom världen alltifrån USA, Canada och Storbritannien till Ghana, Kenya och Egypten. På dessa tillställningar blandas generellt lite snack med mycket verkstad där teoretiska föreläsningar varvas med praktiska workshops.
Verktyg som makers gärna använder sig av är den avskalade minidatorn raspberry pie, 3D printers och den lättprogrammerade mikrokontrollerna Arduino.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.