Injicerabara partiklar kan syresätta blodet vid andningsuppehåll

Forskare har kunnat konstruera mikropartiklar som kan injiceras direkt i blodet för att snabbt syresätta kroppen, även om andningen inte fungerar.  Lösningen har  framgångsrikt testats på djur och mikropartiklarna med syre som har utvecklats av ett team på Boston Barnsjukhus kan hålla en patient med andningssvikt vid liv  15 till 30 minuter.

Partiklar av fett och syre
Partiklarna är sammansatta av syrgas inbäddade i ett lipidskikt. Lipider är en naturlig molekyl som vanligen lagrar energi eller tjänar som en komponent i  cellmembranet. I det här fallet är det fettmolekyler med inbäddat syre som används och partiklarna är ca 2-4 mikrometer stora.

Partiklarna är suspenderade i en flytande lösning som lätt kan transporteras och användas av ambulans och intensivårdspersonal. Denna till ynes magiska vätska innehåller  tre till fyra gånger syrehalten i våra egna röda blodkroppar.

Deformerbara partiklar kan pressas genom kapillärerna
Liknande lösningar har tidigare misslyckats  eftersom de orsakat gasemboli, snarare än att syresätta cellerna. Enligt John Kheir, MD vid Institutionen för kardiologi vid Boston Barnsjukhus, löste de problemet genom att använda deformerbara partiklar, snarare än bubblor. Deformerbara partiklar ökar dramatiskt yta för gasutbyte och kan pressas genom kapillärer där fri gas skulle fastna.

För att framställa partiklarna har man använt en s.k.  sonicator, som använder högintensiva ljudvågar för att blanda syret med lipiderna och resultatet är de 2-4 mikrometer stora syrepartiklarna inbäddade i lipidskiktet.

Källor:

Critical care medicin

Childrenshospital.org

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.