IBM söker patent på processen att ta patent

Den som läser  olika patent ansökningar håller säkert med att det i många fall är enkla uppenbara redan allmänt kända processer som försöker patenteras. När du kan patentera sunt förnuft är det helt klart något fel med systemet.
Detta har IBM tagit fasta på då de lämnat in en ansökan för att patentera patentstrategiprocessen d.v.s. att söka patent. Hela vägen från ide till  att övervaka och skydda ett patent från överträdelse.

Antagligen är ansökan en ironisk kritik mot patenttroll som bara söker patent på självklarheter för att få en chans att  stämma stora företag för patentintrång.
Patentansökan kan naturligvis innebära att IBM faktiskt arbetar med ett program som automatiserar patentprocessen på ett nytt sätt
Läser igenom detta patent är en bra föreläsning om hur ett patent i dessa dagar inte ska se ut. Men antagligen är det bara för att väcka uppmärksamhet och visa på systemets orimlighet. IBM är det företag som lämnar in flest patentansökningar i världen med över 6000 patent 2011.

Patent har i många fall även använts för att hindra konkurrenter. T.ex. lämnade yahoo in stämningsansökan mot facebook strax före facebooks börsnotering 2012 där man hävdade att företaget gjort intrång på 10 av företagets patent. Det är inte första gången Yahoo lämnat in en stämningsansökan innan en börsnotering. I samband med Googles börsnotering 2004 lämnade Yahoo in en stämningsansökan där företaget anklagade Google för patentintrång. Google ska enligt uppgift ha gått med på en uppgörelse för att undvika dyra rättegångskostnader i samband med börsnoteringen och syftet var antagligen detsamma med stämningen mot facebook.

IBM har själva tjänat på att kunna sälja sina patent. T.ex. har facebook köpt cirka 750 patent från IBM som täcker flera teknikområden inom program och nätverk.

Men systemet håller så sakta på att förändras. T.ex. ändrade Högsta domstolen i USA lagen så att uppenbara patent ska bli svårare att försvara.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.