Elektricitet från omgivningen

Traditionellt har vi fått elektricitet genom batterier som lagrar in kemisk energi som kan omvandlas till elektrisk energi, eller genom elnätet där olika former av energiomvandlingar, t.ex. vattenkraft som utnyttjar vattnets lägesenergi och omvandlar den till elektrisk energi som skickas genom elnätet.

Men det går också att skörda elektrisk energi lokalt. Många har länge använt en dynamo på cykeln som med hjälp av en spole och en magnet omvandlar rörelseenergi till elektrisk energi, självuppdragande armbandsur som utnyttjar armens rörelser för att driva klockan eller soldrivna miniräknare som får elekticitet med små solceller på miniräknaren. Dessa metoder kommer vi säkert att få se mer av i framtiden t.ex. har forskare vid Georgia tech i USA utvecklat solceller i form av fibrer som kan vävas in i kläder eller så skulle man i skor kunna ha energiskördare i klacken i form av en magnet i en spole som alstrar energi när den rör sig genom spolen. Man kan också utnyttja friktionskraft för energiskördning genom att elektroner hoppar mellan två ytor när de gnids mot varandra t.ex. i golv där många människor rör sig.  Även varma och kalla ytor kan alstra energi med en termoelektrisk generator där det uppstår en spänning när ena sidan är kall och den andra varm. Man kan t.ex. utnyttja temperaturskillnaden mellan en varm rörledning och den svalare luften i omgivningen.

Men vi uppfinner mer och mer sofistikerade sätt att producera elektricitet lokalt. Ofta handlar det om mycket låga strömstyrkor men det är ofta allt som behövs för att driva nödvändiga processer utan att behöva blanda in batterier eller el från elnätet.

T.ex. håller man på att utveckla pacemakers som genom utnyttjande av piezoelektriska material ger hjärtsjuka möjlighet att stödja hjärtats elektriska impulser med batterifria och elektrodfria pacemakers. Piezoelektriska material är en typ av material som alstrar elektricitet när det böjs och sträcks. Vibrationerna omvandlas på så sätt till el som kan driva pacemakern så att den inte längre behöver något batteri. Strömmen alstras genom den s.k. piezo-elektriska effekten där laddningarna i utgångsläget är placerade så att de tar ut varandra men när en kraft drar eller trycker på materialet orienterar sig laddningarna så att det bildas en positiv och en negativ sida varpå en spänning uppstår.

Små mängder energi kan också utvinnas med hjälp av vår kroppsvärme, s.k. termoelektrisk teknik. Detta utnyttjas t.ex. i smartklockan powerwatch vars batteri laddas med hjälp av kroppsvärmen. Powerwatch fungerar som stegräknare, kaloriräknare och är vattentät ner till 50 m. Klockan kan också paras ihop med android och iOS enheter.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.