Effekter av meditation

Meditation har en lugnande effekt på kropp och själ och det är inte bara som det känns utan man kan mäta tydliga effekter på kroppen.

 

Meditation frisätter endorfiner och motverkar stress.

Meditation frisätter humörhöjande endorfiner i blodet, vilket ökar välbefinnandet. Dessa biokemiskt framkallade positiva känslor kan få oss att även börja med andra aktiviteter som får oss att må bra.
Personer som mediterar regelbundet blir lugnare, mer empatiska, tålmodigare och blir mindre benägna att oroa sig för småsaker.

Meditation kan verka smärtstillande

De ämnen som frisätts i hjärnan vid meditation är också kraftfulla smärtstillande ämnen till hjärnan.

Meditation sänker blodtrycket och minskar risken för stroke och hjärtsjukdomar

Meditation har också positiva effekter på kroppen och kan bidra till att sänka blodtrycket och minska risken för stroke och hjärtsjukdomar.

Meditation saktar ner hjärnans åldrande och håller kromosomerna unga

Under de senaste åren har ett antal studier pekat på att meditation kan sakta ner hjärnans åldrande. I en studie drar forskare vid Ucla slutsatsen ”att meditation verkar bidra till att bevara hjärnans grå substans, den vävnad som innehåller nervceller”.
En annan studie från UC Davis har visat att meditation stimulerar aktiviteten hos telomeras, vilket motverkar åldringsprocessen hos kromosomerna och är kopplat till en längre livslängd.

Meditation bidrat til bättre sömn

Meditation kan bidra till bättre sömn. Studier visar att när sömnen är på väg uppvisar meditatörer ett kraftfullare stadium av långsamma hjärnvågor, vilket innebär en bättre sömn och man får lättare att somna. Om det är svårt att somna på natten så prova att meditera liggandes.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.