Citizen science projekt – Medborgare konstruerar RNA och proteiner genom spel

Citizen science eller Crowdsourcing science handlar om att vem som helst kan bidra till forskningsprojekt genom att utföra tidskrävande uppgifter som en dator inte klarar av lika bra som en människa.

Det mest kända exemplet är projektet Foldit där hundratusentals människor deltagit i forskningen kring proteinstrukturers veckning. Forskare vet vilka aminosyror olika protein består av men att förutsäga hur de kommer att veckas är mer komplext. Att känna till proteinstrukturen för olika protein är viktigt för att kunna hitta läkemedel till olika sjukdomar. Att med datorer simulera en sådan vikning är mycket processkrävande. Genom att låta spelare testa att vika proteiner i ett tetris-liknande onlinespel, Foldit får forskarna hjälp att hitta nya effektivare algoritmer. 2010 stod 57 000 spelare som medförfattare till en artikel i Nature.

Ett annat online-spel som liknar fold Foldit men där man istället designar RNA, ribonukleinsyra är ETERNA. Vinnaren får sin version syntetiserad i verkligheten av forskarna vid Stanford Universitet i USA.

PHYLO är ett flashspel där man spelar med bokstäverna i den genetiska koden, kvävebaserna adenin (A), guanin (G), Cytosin (C) och Tymin (T) i form av färgade rutor och ser upp för mutationer. Syftet från forskarnas sida är att hjälpa datorerna att spåra mutationer och hitta var och hur vissa genetiska mutationer uppstod.

Det finns även andra exempel på crowdsourcing science. Forskaren Devin Bloom behövde vid ett forskningsprojekt på ett par dagar artbestämma 5000 fiskar vid ett mångfaldsprojekt vid Guyana’s Cuyuni River. Ett omöjligt projekt för en ensam forskare men genom att lägga upp bilder av fiskarna på facebook fick han på ett par dagar hjälp av frivilliga entusiaster.

 

zooniverse finns fler aktuella citizen science projekt.

2 trackbacks/pingbacks

  1. Biopunk – Biohackare experimenterar med genteknik hemma på kammaren – Vett.se
  2. Prioner – infektiösa protein – Vett.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.