Röda höstlöv kan ha fått sin förklaring

Anledningen till att löven blir gula på hösten är helt enkelt att de gulfärgade karotenoiderna som fungerar som näringsämnen och som alltså redan finns i bladen, blir synliga när det gröna klorofyllet bryts ned på hösten.   Men den röda färgen beror på något helt annat. Den uppstår när växten producerar antocyaniner, en typ av färgämnen. Arter med röda löv sätter i gång denna produktion tidigt på hösten, precis före lövfällningen. Rödfärgen tillkommer med andra ord inte av en slump eller som en sidoeffekt av andra processer.  Så därför kan man fråga sig varför träden producerar detta röda förgämne. En ny studie ger en tänkbar förklaring: Den röda färgen är troligen en varningssignal till skadeinsekter. Tanken är inte ny. För ett antal år sedan föreslog den berömde, numera avlidne, brittiske evolutionsbiologen William Hamilton föreslog redan då att de röda löven också var någon form av signal.

Även vildformen av våra vanliga äppelträd har röda höstlöv. Genom århundraden av korsningar och medvetet urval har rödfärgen nästan försvunnit, men i artens ursprungliga hemtrakter i bergen i Centralasien flammar träden fortfarande när hösten inträder.

Det är dessa vilda äppelskogar som den nya studien bygger på. Genom att jämföra vildformen med våra många domesticerade varianter har biologen Marco Archetti vid University of Oxford i England, lyckats visa att rödfärgen uppstått av ekologiska och evolutionära orsaker. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the Royal Society.

På hösten 2007 placerade han stora mängder bladlöss på båda varianterna. Dels de vilda som där en stor del av bladen  var rödfärgade och dels odlae. Våren därpå granskade han hur många bladlöss som överlevt.

Bladlössen på de domesticerade träden hade klarat sig mycket bra. Nästan två tredjedelar, 60 procent, hade överlevt.

De bladlöss som placerats på de vilda träden hade däremot dålig överlevnad. Bara 29 procent var fortfarande vid liv.

Archetti drar slutsatsen att den röda färgen är en äkta varningssignal. Den direkta orsaken till den höga dödligheten bland bladlössen är oklar men Archetti misstänker att produktionen av antocyaniner kan vara kopplad till någon form av kemiska ämnen som är giftiga för insekter. Ett annat alternativ är att de röda löven har färre näringsämnen.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.