Skip to content


Reducerat kaloriintag förlänger livet

Flera vetenskapliga studier har visat att ett flertal organismer från jästceller och flugor till möss och apor lever 25-40% längre om de äter 25-40% mindre kalorier än normalkosten, men tillför alla näringsämnen. Detsamma gäller med största sannolikhet människan.

Dieten kallas kalorirestriktion. Tidigare trodde forskarna att den livsförlängande effekten endast beror på att föroreningen av fria radikaler från mitkokondrierna, cellens kraftverk är mindre, när de producerar mindre energi till kroppen. En annan förklaring skulle kunna vara att kroppen sätter cellerna i larmberedskap när de får så få kalorier att den skyddar sina celler på bästa möjliga sätt.

En viktig förklaring verkar finnas i ett enzym som skyddar cellerna och bromsar åldrandet. Vid normalkost skadas detta enzym med tiden och förlorar sine effekt. Men om man gradvis minskar intaget av socker och proteiner repareras enszymet och bibehåller sin sjyddande förmåga längre.  Enzymet har också visat sig kunna förhindra att proteiner skadas och klumpar ihop sig, en process som koppas till åldersrelaterade sjukdomar i nervystemet.

Posted in Biologi.


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.